Grootse kleine stadstuin
Buro Floris ontwerp op de cm2
Grootse kleine stadstuin
Buro Floris in Luxury Gardens Magazine
In hartje Utrecht, nét buiten de singel, ligt deze kleine stadstuin. Bij het ontwerpen ervan was het essentieel om functionaliteit te combineren met een maatpassend ontwerp. Jorine Boogaard van Buro Floris kreeg de vrije hand en vertaalde de wensen van de tuineigenaren naar een inspirerend plan. “Het is een heerlijk plekje geworden, midden in de stad, om samen te zitten of te eten.”
Het betreft hier een kleinschalig nieuwbouwproject in het centrum van Utrecht, gelegen tussen de Maliesingel en het Park Oosterspoorbaan. De tuin beslaat slechts 60 m² en omdat het hier een nieuwbouwproject betrof, kreeg gepassioneerd tuin- en landschapsontwerper Jorine Boogaard een ‘vrije start’ bij het invullen van het ontwerp. Die vrijheid benutte ze optimaal, zo ontwierp ze ook de berging en besloot ze om hoogteverschillen aan te brengen. Voor de eigenaren, een gezin met twee opgroeiende kinderen, was leefbaarheid een belangrijke wens. Hoe klein ook, in de tuin moest voldoende ruimte komen om te ontspannen en samen te kunnen eten, het moest een gebruikstuin worden met weinig onderhoud. Omdat de tuin op het noorden is gericht, is deze voor het overgrote deel beschaduwd.
Functioneel ontwerp
Het leuke, maar ook het lastige, bij het ontwerpen van een kleine tuin is volgens Jorine dat je functionaliteit moet inpassen in een maatpassend ontwerp. “Bij functionaliteit denk ik bijvoorbeeld aan looproutes, de breedtes van de paden, de grootte van het terras. Belangrijk daarbij is uiteraard dat je zo veel mogelijk wensen van de klant in het plan verwerkt én dat je verduidelijkt waarom je bepaalde keuzes maakt.” Het was hier uiteraard stoeien met de ruimte, ontwerpen op de cm² noemt ze het. “Dat houdt automatisch in dat je veel functies probeert te combineren, zo dienen de randen rondom de zitkuil gedeeltelijk als zitplaats en zijn haardhouthok en fietsenberging bijeengebracht. Het hoogteverschil dat door de zitkuil ontstond, creëerde ze overigens ook om meer speelsheid en dynamiek te krijgen. “In deze kleine tuin geeft het hoogteverschil extra geborgenheid. Midden in de levendige stad.”
De zitkuil kreeg vorm door het plaatsen van plantenbakken en wandelementen gemaakt van glasvezelversterkte polymeer-composiet. Maatwerk van hoogwaardig materiaal, gemaakt door LUXCOM. In een van de wanden is een zwevende bank verwerkt, gemaakt van padoek. “Een harthoutsoort die mooi zilvergrijs verkleurt, dat zorgt voor een ingetogen luxe uitstraling.” Padoek is eveneens gebruikt voor de wand van de op maat gemaakte berging en het vlonderterras onder de overkapping. Tegen het huis, onder de keukenramen, kwamen eveneens latten van padoek. “Zo sluiten huis en tuin mooi op elkaar aan, dat geeft rust.” Ook de afstap en zitrand bij de zitkuil zijn gemaakt van padoek. De zware zwarte pergola tegen de overkapping zorgt nog voor een pittig accent en verbindt de overkapping met de woning. Verstopt in een hoekje achter de woning bevinden zich haardhout en fietsenruimte.
Lees hier het hele artikel. (PDF)