Parkontwerp

De groenstrook tussen Oud-Charlois en de Wielewaal ligt er op dit moment een beetje verloren bij. Vanuit Oud-Charlois is er weinig zicht op door het gebouw van de praktijkschool. Er is weinig reden om door de groenstrook te gaan, behalve om de hond uit te laten.

Sterke punten: veel mooie, grote bomen. Het water.

Wensen

Sociale controle is door de bewoners als zeer belangrijk punt aangegeven. De problemen die zich in de wijk afspelen, moeten niet ook in het park komen. De bewoners willen graag een groene ruimte waar volop gespeeld kan worden, maar waar je ook rustig kan wandelen en de hond kan uitlaten. Een plek waar je je veilig voelt

Dit alles heeft geleidt tot een ontwerp voor een wijkpark dat stoelt op 3 pijlers:

  • Verbinding
  • Openheid
  • Eenvoud.

Verbinding

De hoofdlijnen in het park lopen van N à Z. Dit om een duidelijke verbinding te maken tussen de 2 wijken en tussen de wijken en het park. De nieuwe fietsverbinding verbindt de Wielewaal met de voorzieningen in Oud Charlois. Alle paden samen zorgen voor een goede toegankelijkheid van het park. Langs het pad dat dwars door het park loopt staan banken waar je even tot rust kunt komen en kan genieten van de mooie omgeving. Maar waar je ook makkelijke een praatje kan maken met buurtgenoten. De nieuw te bouwen woningen in de Wielewaal zijn niet alleen aantrekkelijk voor jonge gezinnen, maar grenzen met hun voordeur aan het park, waardoor het een onderdeel wordt van het park.

Openheid

De praktijkschool zal in de loop van het jaar naar een ander pand in de stad  verhuizen. Door deze vrijgenomen plek bij het park  te betrekken is er ook vanuit Oud-Charlois volop zicht op het park. Je hoeft alleen maar de straat uit te lopen, of over te steken en je staat al in het park. De open sfeer van gras met de bomen in de park geeft ruimte om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ontplooien; een open veld leent zich goed om een balletje te trappen, maar is ook zeer geschikt voor een picknick of kinderfeestje.

Eenvoud

Het park heeft door zijn rechte, heldere lijnen een stedelijk karakter gekregen. Rotterdam is een stad van harde werkers, daar past geen opsmuk bij. Deze compositie van lijnen en vlakken maken, samen met de verstrooiing van de bomen, de verschillende ruimtes. Er is plek om te sporten,  te spelen,  te wandelen, te luieren en in het groen te genieten van het mooie weer.

Het water

Het water leent zich in alle seizoenen voor recreatie en plezier, maar ook op een druilerige koude dag moet het er aantrekkelijk(mooi) uitzien. Het riet dat in lengtebanen in het water wordt geplant zorgt voor een mooi beeld. In de winter zal het strogeel van het riet bijvoorbeeld mooi afsteken tegen het groene gras van de oever en het park. Door de lengte banen verspert het riet niet het zicht op het park, maar geeft het een extra dimensie. (beweging/ winterbeeld)

Kwaliteit op en rond het water

Op de grote vlonder (van hout) kun je vissen, je opblaasbootje in klimmen, met je voeten in het water hangen en in de winter je schaatsen onder binden. Daarnaast is het een plek waar je rustig kan zitten en uitkijken op het park.

De tweede vlonder ligt een beetje ‘verstopt’ tussen het riet (al is er vanuit het noorden en zuiden nog wel voldoende zicht op). Aan de ene kant het helofytenfilter en aan de andere kant een baan rietplanten in het water. Hier kun je je even terugtrekken en in de natuur wanen.

© burofloris.nl